2011. január 25., kedd

Eérhetőség - Munkásság

.
Pro Familiae Alapítvány – Bihar megye

Elnök: Jakabffy Emma

Cím: Nagyvárad - Oradea str. T. Vladimirescu nr. 78 sz.

Telefon: 0259-136241

_______________________________________________________________

 

Révi fazekasok tanfolyama Váradon

2011.01.09




A Pro Familiae Alapítvány fazekas tanfolyamot szervez Nagyváradon. Ezek keretében ezt az ősi, ma már csak kevesek által művelt mesterséget sajátíthatják el az érdeklődők.



Ismert tény, hogy Rév lakosságának ősi foglalkozása a fazekasság. Az első dokumentum, mely ezt igazolja 1639-ből való. Ma már nagyon kevesen foglalkoznak a településen ezzel a mesterséggel, hiába számít egyedülállónak a környéken található szürke agyag, mely nem - vagy csak nyomokban - tartalmaz vas-oxidot, ezért a belőle készült edény égetés után fehér lesz. A fehér kerámia Európában csak Franciaországban, a világon pedig csak az Amerikai Egyesült Államok területén lelhető fel. A Jakabffy Emma által vezetett Pro Familiae Alapítvány jóvoltából a fazekasság rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők Nagyváradon, a Körös/Tudor Vladimirescu 78 szám alatti magánházban szervezett tanfolyamon, melyet az ismert révi fazekas dinasztia két tagja, Hasas Mária és édesapja, Hasas Péter tart.

Lehet jelentkezni

A képzés pénteken és szombaton 16 és 19 óra között lesz és kortól függetlenül bárki jelentkezhet rá. Az alapítvány már ötödik éve szervez hagyományőrző foglalkozásokat, ekkor hozták létre azt a kézműves kört is, melynek tagjai évről évre visszatérnek Révre, hogy az ottani fazekasoktól tanulják a mesterséget. A főleg nyáron szervezett szabadtéri kézműves táborok mintájára találták ki a téli hónapok idején sorra kerülő kézműves műhelyeket is. Aki szeretne jelentkezni az megteheti a 0724032975-ös telefonszámon, Hasas Máriánál.

http://www.erdon.ro/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése